Voutisali liikuntakäyttöön

Tiistai 14.10.2008 klo 19:15 - Anna-Leena ja Erkki Huovinen

Jyväskylässä on edelleenkin kova pula liikuntapaikoista ja tiloista.

Liikunnan merkityksen ymmärrys ja myös terveydelliset tekijät ovat vaikuttaneet siihen, että liikuntatoiminta nähdään nykyisin perinteistä urheilua laajemmin.

Liikuntatilojen puute korostuu Jyväskylän ydinkeskustassa, josta on poistunut viime vuosina julkisia tiloja mm. koulujen muutosten ja purkamisen vuoksi.

Yksityiset toimijat hallitsevat keskustan palveluita, kaupunki on vetäytynyt sivummalle. Keskikaupungin asukkaat ovat pääosin seniori- ja ikäihmisiä, eivätkä yksityiset liikuntapalvelut (kuntosalit) palvele kovinkaan hyvin tätä osaa asukkaista.

Keskustaan on jo vuosia toivottu paikkaa, jonne olisi hyvät liikenneyhteydet tai vaikka tulla kävellen lähitaloista. Nykyaikana kaupunkien keskustat ovat muuttuneet muistuttamaan betonisia asfalttiviidakoita, joissa luonnollisia liikuntapaikkoja on yhä vähemmän.

Kaupungin hallintokorttelissa Tietotalolla sijaitsee Voutisali, joka on alun perin rakennettu poliisien liikuntatilaksi. Sali on nykyisin varustettu kokoustoimintoihin, mutta varsin vähäisessä ja tehottomassa käytössä. Esimerkiksi viikonloppuisin tilat ovat tyhjillään.

Voutisali voitaisiin ottaa nykyistä tehokkaampaan käyttöön. Tilat sopisivat hyvin esimerkiksi senioriliikuntaan, joogaan, rentoutukseen, voimisteluun sekä muihin "pehmeämpiin" liikuntalajeihin. Palloilulajeja salissa ei tarvitse pelata. Tila on olemassa, tarvitaan vain pöytien ja tuolien siirto varastoon.

Voutisalin välittömässä yhteydessä on hyvät pukuhuone- ja suihkutilat.

Liikuntakäyttö olisi varsin helposti järjestettävissä teknisin ja kulkujärjestelyin. Kokous- ja liikuntakäyttö voidaan porrastaa esimerkiksi niin, että alkuviikko on varattu byrokratialle, kokouksille ja loppuviikko sekä viikonloppu liikunnalle.

Nykyisillä taksoilla tilan käyttö tuskin on mahdollista vaan toiminta edellyttäisi Tilapalvelun hinnantarkistusta muiden liikuntasalien tasolle.

Uskomme, että uusvanhoille liikuntatiloille on ydinkeskustassa runsaasti kysyntää.

Otetaan Voutisali takasin liikunnalle!

ERKKI HUOVINEN YTL, LitK, nuorisonohjaaja, liikunta- ja hallintotyöläinen ANNA-LEENA KÄRKKÄINEN liikuntatieteiden ja filosofian yo, liikunnanohjaaja. 

 (julkaistu Keskisuomalaisessa 13.10.2008)

Avainsanat: aloite, voutisali, liikunta, liikuntapaikat