Puhe asuntomessujen päätösseminaarissa

Tiistai 21.10.2014 - Anna-Leena

Arvoisat kutsuvieraat, 

On kulunut reilut kaksi kuukautta Jyväskylän asuntomessujen päättymisestä. Nyt tuntuu, että tuo aika olisi jo paljon pidempi, sillä niin hyvin perheiden arki on alueella käynnistynyt. Palataan nyt vielä kuitenkin hetkeksi niihin muistoihin, mitä tämä matka on sisällään pitänyt.

Ensimmäisen kerran olin jyväskylän asuntomessujen kanssa tekemisissä kesäkuussa 2010, kun kaupunginvaltuustossa oli päätösasiana asuntomessujen hakeminen Jyväskylään. Uuden ja kasvavan Jyväskylän nähtiin olevan kiinnostava kumppani asuntomessuille. Jyväskylälle asuntomessujen järjestämistä pidettiin mahdollisuutena vahvistaa hyvän asumisen mainetta, saada matkailullista ja elinkeinopoliittista nostetta sekä kehittää asumista. Muistan kuitenkin itse miettineeni, että loistavasta sijainnista huolimatta kuka nyt sinne upottavaan suohon haluaa rakentaa?

Rakentaminen alueelle jäi kuitenkin mieleemme hautumaan lähes parin vuoden ajaksi. Tähän vaikutti osaltaan myös suuri arvostus Suomen Asuntomessuja kohtaan. Asuntomessut avaa rakentajille loistavan mahdollisuuden laadukkaaseen rakentamiseen, uusien innovaatioiden hyödyntämiseen sekä näköalapaikan Suomen yhden suurimman yleisötapahtuman järjestämiseen. Messujen avulla alueellisia erityispiirteitä ja osaamista pystytään nostamaan esille myös valtakunnallisesti. 

Päätöksen lähteä tavoittelemaan tonttia messualueelta sinetöityi keväällä 2012 perheen kasvamisen myötä. Vielä tuossa vaiheessa ei haaveille uskaltanut antaa liiemmin tilaa, sillä tiesi alueen tonttien herättävän kiinnostusta laajemminkin. Heinäkuussa 2012 me viimein uskalsimme antaa haaveille vallan ja suuntasimme Tampereen asuntomessuille hakemaan ideoita omaan rakennusprojektiin.

Meille tämä rakennusprojekti oli ensimmäinen laatuaan. Voisin väittää, että ensimmäistä taloaan rakentavalla messurakentamisessa on paljon hyötyjä. Vaikea kuvitella, että mistään saisi niin paljon tukea ja neuvoja rakentamiseen, kuin mitä esimerkiksi me messurakentajina olemme saaneet. Tukea ja neuvoja tulee niin omilta yhteistyökumppaneilta, kaupungin messuorganisaatiolta kuin Suomen asuntomessuilta. Tuntuu, että meillä kaikilla on ollut aidosti yhteinen päämäärä ja työtä sen eteen on tehty tunteja säästelemättä.

Messurakentajana tutustuu tuleviin naapureihin hyvin jo varsin aikaisessa vaiheessa. Säännöllisin väliajoin oli messurakentajille yhteisiä kokoontumisia, kuten rakentajainfoja ja korttelikokouksia. Itse emme aina kaikkiin kokouksiin ehtineet osallistua, mutta terveiset välittyivät hyvin myös pääsuunnittelijamme ja sisustussuunnittelijamme kautta.

Messualueiksi valitaan eri kaupungeissa aina hyvät asuinalueet. Alueen kunnallistekniikkaan ja puistoihin panostetaan, joka lisää huomattavasti alueen viihtyisyyttä ja toimivuutta. Koko asuinalue myös rakentuu kerralla valmiiksi eli ei tarvitse katsoa ja kuunnella vuosia lähitalojen rakentumista ympärille. Tonttien hinnat ovat omalta osaltaan varsin maltilliset eli myös meillä keskivertopalkansaajilla on mahdollista saada tontti erinomaiselta paikalta kohtuuhintaan.

Yhtenä merkittävänä messurakentajan etuna voidaan pitää sitä, että messurakentajan on usein mahdollista saada arvokkaita uusia ratkaisuja kohtuuhinnalla. Rakentamisen ja vielä messujenkin aikana tuli runsaasti yhteydenottoja eri tavarantoimittajilta, jotka toivoivat näkyvyyttä kohteissa. Tässä tuli ainakin opittua, että on paljon erilaisia innovaatioita asumismukavuuden parantamiseksi, mutta joita ilman myös hyvin pärjää.

Asuntomessurakentaminen on tarkasti aikataulutettu, jotta kaikilla tulee varmasti ajoissa valmista. On olemassa esimerkiksi tärkeät päivämäärät, milloin rakennuslupa ja muut luvat tulee hakea, milloin voi aloittaa rakentamisen tai milloin talo ja piha ovat valmiina. Tarkat aikataulut toivat rytmiä rakentamiseen sekä turvaa, kun oli selkeät päämäärät minkä mukaan edetä.

Messurakentajana on hyvä valmistautua kohtaamaan kritiikkiä tulevasta kodista, esimerkiksi sen huonejärjestyksistä, sisustuksesta ja teknisistä valinnoista. Otimme tietoisen riskin ja rakensimme kotimme Omatalo Uniikin puhtaasti ajatellen meidän perheen omia tarpeita ja sisustimme jo messujen ajaksi oman makumme mukaisesti. Kiersin itse messuilla useana päivänä kuuntelemassa ihmisten kommentointeja ja hieman ehkä yllättäen koin sen olevan pääasiassa hyvin positiivista ja arvostavaa. Toki on niitä joita valinnat ei aina miellytä, mutta siitä ei pidä pahastua sillä se kuuluu tähän asuntomessurakentamiseen.

Messujen jälkeen arki on palannut alueelle hyvin nopeaan. Muutamassa päivässä kaikki alueelle messuja varten rakennetut toiminnot oli purettu ja niin myös alueelle turvallisuuden tunnetta tuoneet aidat ja portit. Ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan koteihinsa muutama päivä messujen päättymisen jälkeen.

Varsinkin ensimmäisten kuukausien ajan messujen jälkeen on alue ollut hyvin suosittu nähtävyys. Kymmenet ellei jopa sadat silmäparit ovat käyneet tutustumassa alueeseen ja seuraamassa alueen uusien asukkaiden muuttopuuhia. Kaikkein innokkaimmat ovat jopa pyytäneet yksityistä näyttöä taloissa.

Vierailijoita viihdyttääkseen alueen asukkaat järjestivät yhteisen pihakirppiksen messujen päättymisen jälkeen ja myivät muutossa kerääntyneitä tavaroita asuntomessualueen pihoilla. Tapahtuma sai erittäin positiivisen vastaanoton ja tapahtumalle on jo suunniteltu jatkoa. Tämä on osoitus myös siitä yhteisöllisyydestä, joka asuntomessurakentajien välille on syntynyt.

 Arvoisat kutsuvieraat,

Rakentamisprojektin aikana olemme tutustuneet uusiin ihmisiin, joiden kanssa tätä projektia on viety yhdessä eteenpäin. Osa on ollut mukana alusta alkaen ja osa vain hetken esimerkiksi tavarantoimittajan roolissa. Me keskisuomalaiset  saavutimme ainutlaatuisen yhteishengen tapahtuman ympärille. Ympärillämme olevat henkilöt ovat tehneet pitkää päivää sen eteen, että kaikki me rakentajat olemme saaneet unelmiemme kodit Äijälänrantaan. Meidän mielissämme nämä olivat kaikkien aikojen asuntomessut, jossa oli kunnia olla mukana. Lämmin kiitos tästä kaikille.

Avainsanat: asuntomessut, puhe

Puhe asuntomessujen kutsuvierastilaisuudessa

Perjantai 11.7.2014 - Anna-Leena

Arvoisat kutsuvieraat, 

taival tähän pisteeseen on meidän rakentajien puolesta ollut kalenterista katsottuna pitkä mutta todellisuudessa tuntuu, että aika on kulunut kuin siivillä. Vastahan me istuimme ensimmäisessä rakentajainfossa kuulemassa tulevista Jyväskylän asuntomessuista ja tonttien hakemisesta. Todellisuudessa tuosta infosta on kulunut aikaa jo lähes 2,5 vuotta. Tähän väliin on mahtunut paljon elämää, niin iloa, onnea, naurua kuin välillä pitkiäkin päiviä ja unettomia öitä. Kaikesta on kuitenkin aina selvitty. Henkilökohtaisesti yksi odotetuimmista hetkistä koko projektin aikana oli, kun lapset näkivät ensimmäisen kerran omat huoneensa nyt toukokuussa. Nuorimmaisemme Aapo oli vielä vatsassani projektin alkaessa ja vanhempikin lapsemme Anni on seurannut rakentamista yli puolet elämästään, joten toki sitä jännitimme pystymmekö vastamaan koviin odotuksiin.

Rakentamisprojektin aikana olemme tutustuneet uusiin ihmisiin, joiden kanssa tätä projektia on viety yhdessä eteenpäin. Osa on ollut mukana alusta alkaen ja osa vain hetken esimerkiksi tavarantoimittajan roolissa. Me keskisuomalaiset olemme saavuttaneet ainutlaatuisen yhteishengen tapahtuman ympärille. Ympärillämme olevat henkilöt ovat tehneet pitkää päivää sen eteen, että kaikki me rakentajat olemme saaneet unelmiemme kodit Äijälänrantaan sekä siinä ohella kotikaupunkiimme kaikkien aikojen parhaat asuntomessut.

Nyt on meidän asuntomessurakentajien aika hetki hengähtää ja nauttia mahtavasta tapahtumakesästä täällä kotikaupungissamme. Tuleva syksy vaikuttaa näin etukäteen ajateltuna myös varsin lupaavalta, sillä onhan meillä nyt 37 mahtavaa uutta naapuria ja sitä myötä yhtä monet tupaantulijaiset tiedossa.

Hyvät messuvieraat, 

Päällimmäisenä tunteena on minulla nyt kiitollisuus. Haluan aluksi kiittää meidän kaikkien messurakentajien puolesta Suomen asuntomessuja. Asuntomessut avaamat meille rakentajille loistavan mahdollisuuden laadukkaaseen rakentamiseen, uusien innovaatioiden hyödyntämiseen sekä näköalapaikan Suomen yhden suurimman yleisötapahtuman järjestämiseen. Messujen avulla myös alueellisia erityispiirteitä ja osaamista on pystytty nostamaan esille myös valtakunnallisesti.  Pienenä pyyntönä vain, että seuraavat asuntomessut Jyväskylässä nähtäisiin hieman lyhyemmän tauon jälkeen kuin mitä edellisistä oli jo aikaa.

Messurakentamisen aikana meillä on ollut apuna aivan uskomattoman upea ja tehokas asuntomessuorganisaatio. Kaupunki on todella panostanut tapahtumaan. Kaupunki oli esimerkiksi järjestänyt alueelle erinomaiset palvelut helpottamaan urakkaamme, kuten rakennusjätteiden kierrätyspisteet sekä yhteiset tauko- ja saniteettitilat. Tällaisesta palvelusta tavallinen rakentaja voi vain unelmoida. Muutoinkin kaikki tuki ja apu kaupungin puolelta toimi vähintäänkin kiitettävästi. Erityiskiitokset haluan sanoa projektipäällikkö Anu Hakalalle, joka on ollut meille rakentajille suurena tukena koko projektin ajan. Ei voi kuin ihailla kuinka aurinkoinen ja tehokas yksi ihminen voi olla. Samoin aluevalvoja Reijo Blomster, sanaasi on aina voinut luottaa. Tätä kaksikkoa ovat täydentäneet loistavasti Pirkko, Piia ja Paula, suuri kiitos kaikesta.

Lopuksi haluan kiittää teitä kaikkia rakentajia, näytteilleasettajia ja muita yhteistyökumppaneita, jotka teitte tästä matkasta niin ainutlaatuisen. Lämmin kiitos teille kaikille.

 

Avainsanat: asuntomessut, puhe

Puhe JNV:n Joukkuevoimistelun SM-kisojen kutsuvieras tilaisuudessa

Torstai 3.4.2014 - Anna-Leena

Arvoisa juhlaväki,

Jyväskylä tunnetaan liikuntakaupunkina sekä valtakunnallisella että kansainvälisellä tasolla hyvien liikuntamahdollisuuksiensa sekä kaupungissa sijaitsevan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden tiedekunnan vuoksi. Jyväskylässä on eriomaiset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa niin hyvien liikuntamahdollisuuksien sekä kaupungissa sijaitsevan Jyväskylän yliopiston liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan vuoksi. Kaupungissa sijaitsevat myös hyvin tunnetut liikunnan ja terveyden tutkimuslaitokset, kuten Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES sekä Keski-Suomen Urheiluakatemia.

Jyväskylän alueella on yli 230 liikunta- ja urheiluseuraa sekä järjestöä, joiden ohjelmaan sisältyy liikuntatoimintaa. Liikuntajärjestöt ovat kaupungin tärkeitä yhteistyökumppaneita. Tuemme liikunta- ja urheiluseurojen työtä luomalla edellytyksiä harjoittelulle huolehtimalla olosuhteista sekä myöntämällä avustuksia. Lisäksi teemme kansalaistoimijoiden kanssa yhteistyötä erilaisissa projekteissa ja hankkeissa.

135 000 asukkaan Jyväskylä on muuttajien kestosuosikki. Suomalaisten mielestä Jyväskylä on maan toiseksi halutuin muuttokohde ja täällä on paras kasvuympäristö lapsille. Kokonaismielikuvaltaan Jyväskylä koetaan kaupunkien joukossa kolmanneksi parhaimmaksi.

Tänä kesänä iloitsemme erityisesti Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessuista. Jyväsjärven rannalla Rantaraitin varrella sijaitseva asuntomessu-alue esittelee asumisen ja sisustamisen viimeisimmät trendit sekä tuo uutuutena alueelle puutarhanäyttelyn.

Tasokkaiden asuntomessujen lisäksi Jyväskylässä on mahtava kattaus tapahtumia, kulttuuria ja liikuntaa kaikenikäisille. Kesäteatterit, pesäpallo- ja jalkapallo-ottelut, museot ja monet tapahtumat houkuttelevat viipymään Jyväskylässä pidempäänkin. Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon laaja tuotanto houkuttelee joka vuosi runsaasti vierailijoita. Jyväskylän Kesä tarjoaa jälleen kerran loistavan kattauksen sanatonta teatteria ja konsertteja, myöskin ilmaistapahtumia kävelykadulla ja Mäki-Matin perhepuistossa. Neste Oil Ralli starttaa entistäkin ehompana heinä-elokuun vaihteessa ja houkuttelee nauttimaan vauhdin hurmaa vuosien jälkeen myös Harjulla. Varsinkin Messu- ja kongressikeskus Jyväskylän Paviljonki ja Lutakonaukio toimivat monenlaisten näyttävien tapahtumien keskuksena. Hotelli- ja ravintolapalveluiden tarjonta on tasokasta ja entistäkin monipuolisempaa. Jyväskylään on myös mainiot liikenneyhteydet eri puolilta Suomea.

Jyväskylässä, kuten muissakin kunnissa, uudistetaan palvelurakenteita ja toimintatapoja. Vaikea taloustilanne edellyttää rohkeita ratkaisuja ja se merkitsee myös muutoksia palveluissa ja niiden sijainnissa. Samalla kuitenkin halutaan varmistaa palveluiden korkea laatu. Jyväskylän liikuntapalvelujen helmi vesiliikuntakeskus AaltoAlvari avasi ovensa asiakkailleen mittavan peruskorjauksen jälkeen jälleen viime vuonna. Silmissä siintääkin jo seuraavaksi Hippoksen liikunta-alueen kokonaisvaltainen kehittäminen.

Arvoisat läsnäolijat,

Toivotan kaikki osallistujat ja toimijat lämpimästi tervetulleiksi Joukkuevoimistelun SM-kilpailuihin Jyväskylään. Täällä tapahtuu vuoden ympäri ja tekemistä riittää kaikenikäisille.

Tervetuloa Jyväskylään!

Avainsanat: puhe, liikuntakaupunki, tapahtumat

World Junior Dance Festival

Perjantai 18.9.2009 - Anna-Leena

Dear participants in the World Junior Dance Festival 

Ladies and gentlemen

On behalf of the city of Jyväskylä, I have the privilege to heartily welcome you all to the reception of the City.

I am Anna-Leena Kärkkäinen, vice-chair of the Board of Youth Issues of the city.

Jyväskylä, whose population amounts to nearly 130,000 people, is a dynamic Human Technology City. The Jyväskylä region is one of the five growth centers in Finland, and Jyväskylä is the seventh biggest town in Finland. It is famous for its excellent achievements in science and technology, high-quality cultural activities and beautiful natural environment.

Jyväskylä’s areas of expertise are IT and electronics technology, paper machine and papermaking technology, as well as bio-, nano-, environmental and wellness technologies.

Jyväskylä is famous for its educational possibilities. For over 150 years, Jyväskylä has been a centre of Finnish education. There are 45.000 pupils and students in Jyväskylä - in other words, nearly every third person is a pupil or a student. The University of Jyväskylä, the JAMK University of Applied Sciences and the Air Force Academy provide some of Finland's most highly sought after university places.

The world famous architect Alvar Aalto lived and attended school in Jyväskylä and almost thirty buildings designed by Aalto are to be found in the city, more than anywhere else.

For almost sixty years now the Finnish round of the world rally championship, staged in Jyväskylä every August, has been selected as the best organised rally in the WRC calendar. Jyväskylä is also Finland’s second most popular city for fairs and exhibitions and a highly popular venue for congresses and conferences.

Ladies and gentlemen,

Jyväskylä offers a wide range of high-quality dance activities.

The number of dance enthusiasts has been increasing in recent years, and people from all age groups have taken up dancing as a hobby. Significant championships and awards have also been won in several categories of dancing. In all of its forms, dancing is a versatile physical activity which also promotes creativity and social skills.

The Jyväskylä Junior Dance Festival is a prime example of the co-operation between professionals and enthusiasts in the sector, also at the international level.

The Faculty of Sport and Health Sciences at the University of Jyväskylä is the only faculty of its kind in Finland. Education and research in the field is highly concentrated to Jyväskylä. In the field of dance, the city also boasts a large number of top professionals working as teachers.

A special thank you goes to the Dance Sport Club Tepika for arranging this event and for its long-term work in the field of dancing. I would also like to thank everyone who has helped in organising this event. 

I wish success as well as unforgettable and happy moments in Jyväskylä to all participants of the Junior Dance Festival. I also hope that you will find time to make new friends during the event.

Welcome to Jyväskylä!

Avainsanat: puhe