Yhteistyön lisääminen liikuntavälineiden hankinnassa ja käytössä

Tiistai 21.9.2010 klo 14:32 - Anna-Leena

VALTUUSTOALOITE

Yhteistyön lisääminen liikuntavälineiden hankkinnassa ja käytössä

Jyväskylän kaupunki järjestää eri ikäisille kuntalaisille liikuntaryhmiä satoja tunteja viikossa ympäri kaupunkia. Esimerkiksi koulujen liikuntasaleilla liikuntaa järjestävät kaupungin hallintokunnista paitsi koulut, niin myös liikuntapalvelut, sote kuin kansalaisopistokin.

Yleinen käytäntö on, että jokainen hallintokunta hankkii itse omat tarvittavat liikuntavälineistönsä, kuten patjat ja musiikkivälineet, joka liikuntatilaan. Liikuntavälineitä säilytetään lukollisissa kaapeissa, jolloin muut eivät pääse niitä lainaamaan. Liikunnanohjaajat ovat usein tuntityöntekijöitä, jotka liikkuvat polkupyörällä ja heidän on täysin mahdotonta kuljettaa raskasta liikuntavälineistöä mukanaan. Toisaalta välineiden hankkiminen joka koululle erikseen on myös taloudellisesti haastavaa tai jopa mahdotonta. Myös välineiden säilytys tuottaa ongelmia. Yhteiskäytöllä ja-hankinnalla voitaisiin säästää jopa tuhansia euroja.Periaate voisi esimerkiksi olla, että jos jotain rikkoontuu niin se myös korvataan.

Tällä valtuustoaloitteella halutaan selvittää, olisiko mahdollista lisätä yhteistyötä eri hallintokuntien välillä liikuntavälineiden hankinnassa ja käytössä?

Jyväskylässä 20.9.2010

Anna-Leena Sahindal

Avainsanat: aloite, liikunta, liikuntavälineet

Valtuustoaloite 16.11.2009

Keskiviikko 18.11.2009 - Anna-Leena

VALTUUSTOALOITE 16.11.2009

Liikuntavälineiden lainaus kirjastoista

Yhä useammasta kirjastosta voi lainata kirjojen, äänitteiden ja elokuvien lisäksi erilaisia liikuntavälineitä. Liikuntavälineitä on saatavissa kirjastoista esimerkiksi Vesilahdella ja Asikkalassa, samoin kuin Lahdessa, Kokkolassa, Turussa, Kajaanissa ja Kuhmossa. Joissakin kirjastoissa valikoimista löytyy myös erilaisia pihapelejä. Kirjastojen liikuntavälineet on useimmiten hankkinut kunnan liikuntatoimi, toisinaan liikuntavälineet ovat lahjoituksia yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä. Näin on saatu rakennettua liikunta- ja kirjastopalvelujen välille hyvin onnistunut yhteistyö samalla asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia edistäen uusia palveluja kehittämällä.

Tavoitteena on, että itse kukin rohkaistuu ottamaan vastuuta hyvinvointinsa vaalimisesta. Esimerkiksi viikon kokeilun jälkeen lainaaja voi miettiä, haluaako hankkia samanlaisen välineen itselleen. Testausmahdollisuus ilman ostopakkoa voi auttaa itselle mieluisimman lajin löytymisessä. Ottamalla lainaksi jonkin uuden välineen saa liikuntaharrastuksiin myös vaihtelua.

Tällä valtuusto aloitteella halutaan selvittää, olisiko liikuntavälineiden, kuten esimerkiksi kävelysauvat, sykemittarin ja askelmittareiden, lainaaminen mahdollista myös Jyväskylän kirjastoissa.

 

Jyväskylässä 16.11.2009

Anna-Leena Kärkkäinen

Avainsanat: aloite, liikuntavälineet, liikunta