Puhe JNV:n Joukkuevoimistelun SM-kisojen kutsuvieras tilaisuudessa

Torstai 3.4.2014 - Anna-Leena

Arvoisa juhlaväki,

Jyväskylä tunnetaan liikuntakaupunkina sekä valtakunnallisella että kansainvälisellä tasolla hyvien liikuntamahdollisuuksiensa sekä kaupungissa sijaitsevan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteiden tiedekunnan vuoksi. Jyväskylässä on eriomaiset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa niin hyvien liikuntamahdollisuuksien sekä kaupungissa sijaitsevan Jyväskylän yliopiston liikunta- ja terveystieteiden tiedekunnan vuoksi. Kaupungissa sijaitsevat myös hyvin tunnetut liikunnan ja terveyden tutkimuslaitokset, kuten Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU, Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES sekä Keski-Suomen Urheiluakatemia.

Jyväskylän alueella on yli 230 liikunta- ja urheiluseuraa sekä järjestöä, joiden ohjelmaan sisältyy liikuntatoimintaa. Liikuntajärjestöt ovat kaupungin tärkeitä yhteistyökumppaneita. Tuemme liikunta- ja urheiluseurojen työtä luomalla edellytyksiä harjoittelulle huolehtimalla olosuhteista sekä myöntämällä avustuksia. Lisäksi teemme kansalaistoimijoiden kanssa yhteistyötä erilaisissa projekteissa ja hankkeissa.

135 000 asukkaan Jyväskylä on muuttajien kestosuosikki. Suomalaisten mielestä Jyväskylä on maan toiseksi halutuin muuttokohde ja täällä on paras kasvuympäristö lapsille. Kokonaismielikuvaltaan Jyväskylä koetaan kaupunkien joukossa kolmanneksi parhaimmaksi.

Tänä kesänä iloitsemme erityisesti Jyväskylän Äijälänrannan asuntomessuista. Jyväsjärven rannalla Rantaraitin varrella sijaitseva asuntomessu-alue esittelee asumisen ja sisustamisen viimeisimmät trendit sekä tuo uutuutena alueelle puutarhanäyttelyn.

Tasokkaiden asuntomessujen lisäksi Jyväskylässä on mahtava kattaus tapahtumia, kulttuuria ja liikuntaa kaikenikäisille. Kesäteatterit, pesäpallo- ja jalkapallo-ottelut, museot ja monet tapahtumat houkuttelevat viipymään Jyväskylässä pidempäänkin. Maailmankuulun arkkitehti Alvar Aallon laaja tuotanto houkuttelee joka vuosi runsaasti vierailijoita. Jyväskylän Kesä tarjoaa jälleen kerran loistavan kattauksen sanatonta teatteria ja konsertteja, myöskin ilmaistapahtumia kävelykadulla ja Mäki-Matin perhepuistossa. Neste Oil Ralli starttaa entistäkin ehompana heinä-elokuun vaihteessa ja houkuttelee nauttimaan vauhdin hurmaa vuosien jälkeen myös Harjulla. Varsinkin Messu- ja kongressikeskus Jyväskylän Paviljonki ja Lutakonaukio toimivat monenlaisten näyttävien tapahtumien keskuksena. Hotelli- ja ravintolapalveluiden tarjonta on tasokasta ja entistäkin monipuolisempaa. Jyväskylään on myös mainiot liikenneyhteydet eri puolilta Suomea.

Jyväskylässä, kuten muissakin kunnissa, uudistetaan palvelurakenteita ja toimintatapoja. Vaikea taloustilanne edellyttää rohkeita ratkaisuja ja se merkitsee myös muutoksia palveluissa ja niiden sijainnissa. Samalla kuitenkin halutaan varmistaa palveluiden korkea laatu. Jyväskylän liikuntapalvelujen helmi vesiliikuntakeskus AaltoAlvari avasi ovensa asiakkailleen mittavan peruskorjauksen jälkeen jälleen viime vuonna. Silmissä siintääkin jo seuraavaksi Hippoksen liikunta-alueen kokonaisvaltainen kehittäminen.

Arvoisat läsnäolijat,

Toivotan kaikki osallistujat ja toimijat lämpimästi tervetulleiksi Joukkuevoimistelun SM-kilpailuihin Jyväskylään. Täällä tapahtuu vuoden ympäri ja tekemistä riittää kaikenikäisille.

Tervetuloa Jyväskylään!

Avainsanat: puhe, liikuntakaupunki, tapahtumat

Jyväskylän liikunta edes maan keskitasolle!

Keskiviikko 10.10.2012 klo 11:24 - Anna-Leena

Jyväskylä mielletään usein liikuntakaupungiksi, mutta miltä ”liikuntakaupunki” näyttää lukujen valossa?

Kuntien heikkenevä talous on herättänyt keskustelua liikuntapalveluiden maksullisuudesta ja kunnan roolista liikuntapalveluiden tuottajana. Tällä hetkellä urheiluseurojen junioreiden vuoroista ei peritä Jyväskylässä maksuja käyttäjiltä perusliikuntapaikoilla, mikä on mahdollistanut usean seuran kohtuulliset maksut lapsille ja nuorille. 

Maksuja kuitenkin peritään seurojen junioreilta erityisliikuntapaikoilla, kuten mm. skeitti-, uima-, jää- ja Hippos-halleissa. Tällöin kaupunki asettaa eriarvoiseen asemaan useat urheilulajit – erityisesti ne kalleimmat – jolloin esim. uinnin, uimahyppyjen, jääurheilun, talvisaikaisen yleisurheilun junioriharjoittelijat, talvijalkapalloilun ja – pesäpalloilun juniorit joutuvat maksamaan maksuja. Lisäksi se osa juniori-ikäisiä, jotka eivät kuulu urheiluseuroihin, jäävät ilmaisten liikuntapaikkojen ulkopuolelle, joilla on kaikista suurin liikuntatarve.

Sosialidemokraattien mielestä kaikilla lapsilla ja nuorilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa ja urheilua riippumatta siitä kuuluuko urheiluseuraan vai ei, tai mitä lajia harrastaa. Seuratoimintaan tulisi suunnata yhä useammin myös syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten liikuttamiseen.

Kymmenen Suomen suurimman kaupungin joukossa Jyväskylä on urheiluseurojen suorassa tukemisessa selkeästi viimeinen ja samaan aikaan ”paras” urheilupaikkamaksujen kerääjä. Vuonna 2012 julkaistussa (Liikuntapaikkapalvelut ja väestön tasa-arvo) tutkimuksessa Jyväskylä avusti seuroja 2.78 euroa asukasta kohden, kun samaan aikaan maan keskiarvo oli 8.92 euroa asukasta kohden. Esim. Turussa vastaava luku oli 13.42 euroa, Vantaalla 6.28 euroa, Tampereella 5.80 euroa ja Espoossa 7.31 euroa. Samaan aikaan Jyväskylä keräsi liikuntapaikkojen käyttäjiltä 34.60 euroa asukusta kohden, kun maan keskiarvo oli 19.20 euroa. Vastaava summa oli esimerkiksi Turussa 12.20 euroa, Oulussa, 20.32 euroa, Helsingissä 28.41 euroa, Kouvolassa 16.52 euroa ja Tampereella 20.10 euroa.

Jyväskylän tulisi ottaa tavoitteeksi seuraavalla valtuustokaudella edes maan keskiarvon saavuttaminen urheiluseurojen tukemisessa, mikä merkitsisi nykyisen urheiluseuratuen noin kolminkertaistamista kolmesta eurosta yhdeksään euroon asukasta kohden. Saman aikaan tulisi liikuntatilojen maksuttomuus laajentaa kaikkia nuoria koskevaksi – ei vain urheiluseurojen nuoria tai valittujen lajien nuoria! Lisäksi liikuntapaikkamaksujen keräämisessä tulisi pysyä kohtuudessa, jolloin tavoitteena tulee olla vähintään maan keskiarvon saavuttaminen 22.45 euroa asukasta kohden vuodessa.

Pahimmassa tapauksessa korkeat liikuntakustannukset saattavat nousta esteeksi liikunnan harrastamiselle, mikä missään olosuhteissa ei ole tavoiteltava tilanne. Kynnys lähteä liikkumaan on saatava matalaksi, kyseessä ei saa olla kustannuskysymys, avun puute tai välimatka liikuntapaikkaan. Onko tulevaisuudessa Jyväskylässä kaikilla perheillä yhtäläiset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa vai onko se vain hyväosaisten etuoikeus?

Anna-Leena Sahindal
Kaupunginvaltuutettu sd.
Jyväskylä 

Kimmo Suomi
Kaupunginvaltuutettu sd.
Jyväskylä

 

(julkaistu KSML 10.10.2012)

Avainsanat: liikunta, liikuntakaupunki, liikuntapaikat