Puhe asuntomessujen päätösseminaarissa

Tiistai 21.10.2014 - Anna-Leena

Arvoisat kutsuvieraat, 

On kulunut reilut kaksi kuukautta Jyväskylän asuntomessujen päättymisestä. Nyt tuntuu, että tuo aika olisi jo paljon pidempi, sillä niin hyvin perheiden arki on alueella käynnistynyt. Palataan nyt vielä kuitenkin hetkeksi niihin muistoihin, mitä tämä matka on sisällään pitänyt.

Ensimmäisen kerran olin jyväskylän asuntomessujen kanssa tekemisissä kesäkuussa 2010, kun kaupunginvaltuustossa oli päätösasiana asuntomessujen hakeminen Jyväskylään. Uuden ja kasvavan Jyväskylän nähtiin olevan kiinnostava kumppani asuntomessuille. Jyväskylälle asuntomessujen järjestämistä pidettiin mahdollisuutena vahvistaa hyvän asumisen mainetta, saada matkailullista ja elinkeinopoliittista nostetta sekä kehittää asumista. Muistan kuitenkin itse miettineeni, että loistavasta sijainnista huolimatta kuka nyt sinne upottavaan suohon haluaa rakentaa?

Rakentaminen alueelle jäi kuitenkin mieleemme hautumaan lähes parin vuoden ajaksi. Tähän vaikutti osaltaan myös suuri arvostus Suomen Asuntomessuja kohtaan. Asuntomessut avaa rakentajille loistavan mahdollisuuden laadukkaaseen rakentamiseen, uusien innovaatioiden hyödyntämiseen sekä näköalapaikan Suomen yhden suurimman yleisötapahtuman järjestämiseen. Messujen avulla alueellisia erityispiirteitä ja osaamista pystytään nostamaan esille myös valtakunnallisesti. 

Päätöksen lähteä tavoittelemaan tonttia messualueelta sinetöityi keväällä 2012 perheen kasvamisen myötä. Vielä tuossa vaiheessa ei haaveille uskaltanut antaa liiemmin tilaa, sillä tiesi alueen tonttien herättävän kiinnostusta laajemminkin. Heinäkuussa 2012 me viimein uskalsimme antaa haaveille vallan ja suuntasimme Tampereen asuntomessuille hakemaan ideoita omaan rakennusprojektiin.

Meille tämä rakennusprojekti oli ensimmäinen laatuaan. Voisin väittää, että ensimmäistä taloaan rakentavalla messurakentamisessa on paljon hyötyjä. Vaikea kuvitella, että mistään saisi niin paljon tukea ja neuvoja rakentamiseen, kuin mitä esimerkiksi me messurakentajina olemme saaneet. Tukea ja neuvoja tulee niin omilta yhteistyökumppaneilta, kaupungin messuorganisaatiolta kuin Suomen asuntomessuilta. Tuntuu, että meillä kaikilla on ollut aidosti yhteinen päämäärä ja työtä sen eteen on tehty tunteja säästelemättä.

Messurakentajana tutustuu tuleviin naapureihin hyvin jo varsin aikaisessa vaiheessa. Säännöllisin väliajoin oli messurakentajille yhteisiä kokoontumisia, kuten rakentajainfoja ja korttelikokouksia. Itse emme aina kaikkiin kokouksiin ehtineet osallistua, mutta terveiset välittyivät hyvin myös pääsuunnittelijamme ja sisustussuunnittelijamme kautta.

Messualueiksi valitaan eri kaupungeissa aina hyvät asuinalueet. Alueen kunnallistekniikkaan ja puistoihin panostetaan, joka lisää huomattavasti alueen viihtyisyyttä ja toimivuutta. Koko asuinalue myös rakentuu kerralla valmiiksi eli ei tarvitse katsoa ja kuunnella vuosia lähitalojen rakentumista ympärille. Tonttien hinnat ovat omalta osaltaan varsin maltilliset eli myös meillä keskivertopalkansaajilla on mahdollista saada tontti erinomaiselta paikalta kohtuuhintaan.

Yhtenä merkittävänä messurakentajan etuna voidaan pitää sitä, että messurakentajan on usein mahdollista saada arvokkaita uusia ratkaisuja kohtuuhinnalla. Rakentamisen ja vielä messujenkin aikana tuli runsaasti yhteydenottoja eri tavarantoimittajilta, jotka toivoivat näkyvyyttä kohteissa. Tässä tuli ainakin opittua, että on paljon erilaisia innovaatioita asumismukavuuden parantamiseksi, mutta joita ilman myös hyvin pärjää.

Asuntomessurakentaminen on tarkasti aikataulutettu, jotta kaikilla tulee varmasti ajoissa valmista. On olemassa esimerkiksi tärkeät päivämäärät, milloin rakennuslupa ja muut luvat tulee hakea, milloin voi aloittaa rakentamisen tai milloin talo ja piha ovat valmiina. Tarkat aikataulut toivat rytmiä rakentamiseen sekä turvaa, kun oli selkeät päämäärät minkä mukaan edetä.

Messurakentajana on hyvä valmistautua kohtaamaan kritiikkiä tulevasta kodista, esimerkiksi sen huonejärjestyksistä, sisustuksesta ja teknisistä valinnoista. Otimme tietoisen riskin ja rakensimme kotimme Omatalo Uniikin puhtaasti ajatellen meidän perheen omia tarpeita ja sisustimme jo messujen ajaksi oman makumme mukaisesti. Kiersin itse messuilla useana päivänä kuuntelemassa ihmisten kommentointeja ja hieman ehkä yllättäen koin sen olevan pääasiassa hyvin positiivista ja arvostavaa. Toki on niitä joita valinnat ei aina miellytä, mutta siitä ei pidä pahastua sillä se kuuluu tähän asuntomessurakentamiseen.

Messujen jälkeen arki on palannut alueelle hyvin nopeaan. Muutamassa päivässä kaikki alueelle messuja varten rakennetut toiminnot oli purettu ja niin myös alueelle turvallisuuden tunnetta tuoneet aidat ja portit. Ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan koteihinsa muutama päivä messujen päättymisen jälkeen.

Varsinkin ensimmäisten kuukausien ajan messujen jälkeen on alue ollut hyvin suosittu nähtävyys. Kymmenet ellei jopa sadat silmäparit ovat käyneet tutustumassa alueeseen ja seuraamassa alueen uusien asukkaiden muuttopuuhia. Kaikkein innokkaimmat ovat jopa pyytäneet yksityistä näyttöä taloissa.

Vierailijoita viihdyttääkseen alueen asukkaat järjestivät yhteisen pihakirppiksen messujen päättymisen jälkeen ja myivät muutossa kerääntyneitä tavaroita asuntomessualueen pihoilla. Tapahtuma sai erittäin positiivisen vastaanoton ja tapahtumalle on jo suunniteltu jatkoa. Tämä on osoitus myös siitä yhteisöllisyydestä, joka asuntomessurakentajien välille on syntynyt.

 Arvoisat kutsuvieraat,

Rakentamisprojektin aikana olemme tutustuneet uusiin ihmisiin, joiden kanssa tätä projektia on viety yhdessä eteenpäin. Osa on ollut mukana alusta alkaen ja osa vain hetken esimerkiksi tavarantoimittajan roolissa. Me keskisuomalaiset  saavutimme ainutlaatuisen yhteishengen tapahtuman ympärille. Ympärillämme olevat henkilöt ovat tehneet pitkää päivää sen eteen, että kaikki me rakentajat olemme saaneet unelmiemme kodit Äijälänrantaan. Meidän mielissämme nämä olivat kaikkien aikojen asuntomessut, jossa oli kunnia olla mukana. Lämmin kiitos tästä kaikille.

Avainsanat: asuntomessut, puhe

Puhe asuntomessujen kutsuvierastilaisuudessa

Perjantai 11.7.2014 - Anna-Leena

Arvoisat kutsuvieraat, 

taival tähän pisteeseen on meidän rakentajien puolesta ollut kalenterista katsottuna pitkä mutta todellisuudessa tuntuu, että aika on kulunut kuin siivillä. Vastahan me istuimme ensimmäisessä rakentajainfossa kuulemassa tulevista Jyväskylän asuntomessuista ja tonttien hakemisesta. Todellisuudessa tuosta infosta on kulunut aikaa jo lähes 2,5 vuotta. Tähän väliin on mahtunut paljon elämää, niin iloa, onnea, naurua kuin välillä pitkiäkin päiviä ja unettomia öitä. Kaikesta on kuitenkin aina selvitty. Henkilökohtaisesti yksi odotetuimmista hetkistä koko projektin aikana oli, kun lapset näkivät ensimmäisen kerran omat huoneensa nyt toukokuussa. Nuorimmaisemme Aapo oli vielä vatsassani projektin alkaessa ja vanhempikin lapsemme Anni on seurannut rakentamista yli puolet elämästään, joten toki sitä jännitimme pystymmekö vastamaan koviin odotuksiin.

Rakentamisprojektin aikana olemme tutustuneet uusiin ihmisiin, joiden kanssa tätä projektia on viety yhdessä eteenpäin. Osa on ollut mukana alusta alkaen ja osa vain hetken esimerkiksi tavarantoimittajan roolissa. Me keskisuomalaiset olemme saavuttaneet ainutlaatuisen yhteishengen tapahtuman ympärille. Ympärillämme olevat henkilöt ovat tehneet pitkää päivää sen eteen, että kaikki me rakentajat olemme saaneet unelmiemme kodit Äijälänrantaan sekä siinä ohella kotikaupunkiimme kaikkien aikojen parhaat asuntomessut.

Nyt on meidän asuntomessurakentajien aika hetki hengähtää ja nauttia mahtavasta tapahtumakesästä täällä kotikaupungissamme. Tuleva syksy vaikuttaa näin etukäteen ajateltuna myös varsin lupaavalta, sillä onhan meillä nyt 37 mahtavaa uutta naapuria ja sitä myötä yhtä monet tupaantulijaiset tiedossa.

Hyvät messuvieraat, 

Päällimmäisenä tunteena on minulla nyt kiitollisuus. Haluan aluksi kiittää meidän kaikkien messurakentajien puolesta Suomen asuntomessuja. Asuntomessut avaamat meille rakentajille loistavan mahdollisuuden laadukkaaseen rakentamiseen, uusien innovaatioiden hyödyntämiseen sekä näköalapaikan Suomen yhden suurimman yleisötapahtuman järjestämiseen. Messujen avulla myös alueellisia erityispiirteitä ja osaamista on pystytty nostamaan esille myös valtakunnallisesti.  Pienenä pyyntönä vain, että seuraavat asuntomessut Jyväskylässä nähtäisiin hieman lyhyemmän tauon jälkeen kuin mitä edellisistä oli jo aikaa.

Messurakentamisen aikana meillä on ollut apuna aivan uskomattoman upea ja tehokas asuntomessuorganisaatio. Kaupunki on todella panostanut tapahtumaan. Kaupunki oli esimerkiksi järjestänyt alueelle erinomaiset palvelut helpottamaan urakkaamme, kuten rakennusjätteiden kierrätyspisteet sekä yhteiset tauko- ja saniteettitilat. Tällaisesta palvelusta tavallinen rakentaja voi vain unelmoida. Muutoinkin kaikki tuki ja apu kaupungin puolelta toimi vähintäänkin kiitettävästi. Erityiskiitokset haluan sanoa projektipäällikkö Anu Hakalalle, joka on ollut meille rakentajille suurena tukena koko projektin ajan. Ei voi kuin ihailla kuinka aurinkoinen ja tehokas yksi ihminen voi olla. Samoin aluevalvoja Reijo Blomster, sanaasi on aina voinut luottaa. Tätä kaksikkoa ovat täydentäneet loistavasti Pirkko, Piia ja Paula, suuri kiitos kaikesta.

Lopuksi haluan kiittää teitä kaikkia rakentajia, näytteilleasettajia ja muita yhteistyökumppaneita, jotka teitte tästä matkasta niin ainutlaatuisen. Lämmin kiitos teille kaikille.

 

Avainsanat: asuntomessut, puhe