Anna-Leena - my story

unspecified8.jpg

Lapsuus ja nuoruus

Synnyin syyskuussa 1981 siskoksi pari vuotta vanhemalla Matti -veljelle Kärkkäisen perheeseen Iisalmessa. Ylä-Savossa elin koko lapsuuteni ja nuoruuteni. Kyllä, olen täten syntyperältäsi ehta savolainen! Isäni työskenteli jo tuolloin opettajana yläsavon ammattioppilaitoksessa ja äitini Iisalmen kansalaisopistossa käsityönopettajana. Vuonna 1988 muutimme keskustan alueelta vanhan kirkon kupeeseen Beetlehemiin (asuinalueen nimi) paikallisen kanttorin Sointulaksi nimettyyn taloon. Lapsuudessa ja nuoruudessani tuli vietetty paljon aikaa maaseudulle mummolassani sekä aitona heppatyttönä minut löysi usein hevostalleilta esimerkiksi lannan luonti puuhista. 

Peruskoulun kävin Iisalmessa Kirkonsalmen ala-asteella ja Juhani Ahon yläasteella, joiden jälkeen suuntasiin luontevasti Iisalmen lukioon eli nykyiseltä nimeltä Iisalmen lyseoon. Koululaisena ehdottomia suosikkiaineita koulussa minulle olivat matematiikka, yhteiskuntaoppi ja historia. Vasta vähän myöhemmin innostuin myös toden teolla liikunnasta vaikka olin koko lapsuuteni kuulunut Iisalmen Naisvoimistelijoihin.

Koulun ohella harrastin paljon. Perheellämme oli yhteinen harrastus partio, jonka parissa vietin oikeastaan koko kouluiän. Isäni toimi tuolloin Iisalmen korvenveikkojen lippukunnanjohtajana. Partion ja naisvoimistelun lisäksi harrastin balettia ja laskettelua muutamia lajeja mainitakseni. Hieman vanhempana lajivalinnat keskittyivät lähinnä juoksuun ja nyrkkeilyyn. Eläinrakkauteni näkyi jo tulloin voimakkaasti elämässäni, vapaa-ajat vietin pääasiassa maalla hevosten ja muiden eläinten parissa. Kotona odotti aina jokin lemmikki, oli kissoja (Tyyne-Annikki, Pekka-Juhani ja Kissi Kustaa Juhani), kaneja ja viimeisimpänä cockerspanieli Popi.

Opiskelu

Iisalmesta muutin lukion loputtua vuodeksi Lahteen opiskelemaan puheviestintää Lahden kansanopistoon. Kansanopisto vuoden jälkeen tulin Jyväskylään ilman työtä tai opiskelupaikkaa, olin kuitenkin jo silloin varma mitä halusin tulevaisuudelta. Viestinnän ja liikunnan yhdistäminen hallintotieteisiin tuntui luontevimmalta valinnalta jo tuolloin. Toki sivuaineina on tullut opiskeltua yhtä sun toista, kuten mm. historiaa, journalistiikkaa ja liikuntapsykologiaa.

Minulle on aina olleet tärkeitä arvoja ihmisten hyvinvointi ja terveys sekä tasa-arvo ja suvaitsevaisuus. Nämä arvot ovat määrittäneet pitkälti paitsi suhtautumista elämään, myös tietäni opiskeluissa. Rakastan matkustelemista, vuonna 2004 lähdin opiskeluvaihtoon Groningenin yliopistoon Alankomaihin. Ulkomaille lähtemiseen on yleensäkin varmasti tuhansia syitä, kuten mm. kielitaito, kokemus ja itsenäistyminen, niin myös minulle. Tavoitteena vuodelta minulla oli paitsi tieto-taidon karttuminen omalta alalta, niin myös kiinnostus vieraaseen maahan ja kielitaidon kohentaminen. Samalla se auttoi näkemään millaista on olla itse ulkomaalainen vieraassa maassa.

Monelle ulkomaille lähtö on matka itsenäistymiseen. Ympyrät ovat uudet, aina ei ole yksinkertaista sopeutua uuteen maahan ja kulttuuriin. Vaihto-opiskelijoiden kesken vallitsee kuitenkin yleensä hyvä yhteishenki, joten opiskeleminenkin on innostavaa. Kurssien suorittaminen voi aiheuttaa myös ongelmia esimerkiksi kielen vuoksi. Suomalaisilla  tämä ei näytä olevan yhtä suuri ongelma kuin esimerkiksi Etelä-Euroopan maista tulevilla. Heillä tuntuu usein olevan kielen kanssa mittavia ongelmia jopa perusasioissa.

Huomasin varsin nopeaan, kuinka monia asioita tuli verranneeksi miten asiat Suomessa ovat. En sanoisi asioiden olleen Alankomaissa huonommin, pikemminkin erilailla. Opiskeluni siellä oli yksi niitä kerran elämässä, once in a lifetime -kokemuksia.

Vaihdosta tultuani jatkoin opiskelujani Jyväskylän yliopistossa työn ohella. Vuonna 2009 vihdoin valmistuin Jyväskylän yliopistosta viestintätieteiden laitoksen puolelta humanistitieteiden kandidaatiksi pääaineenani puheviestintä ja perään vuonna 2010 Liikuntatieteiden maisteriksi pääaineenani liikunnan yhteiskuntatieteet. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voisin kertoa palauttaneeni pro graduni samana päivänä kun synnytin esikoistyttäremme Annin. Viime tippaan siis jäi gradun palautus.

Työn ja yliopisto-opintojen ohella olen tehnyt myös ns. harrastuksena ylemmän amk-tutkinnon erikoistumisopinnot Liikuntamarkkinoinnista. Työn ohella opiskeluni on jatkunut senkin jälkeen eräänlaisena harrastuksena, mm. vuonna 2016 sain valmiiksi Tuotekehittäjän erikoistumisopinnot ja syksyllä jatkoin Jyväskylän ammattikorkeakoulun puolella talous- ja henkilöstöosaamisen korkeakouluopintoja. Filosofian maisterin tutkinto odottaa myös enää toisen pro graduni valmistumista, jolloin saisin sitten toisenkin maisterin tutkintoni valmiiksi. Ei oppi ojaan kaada, sanotaan.

Työelämä

Työn tekeminen ei ole ikinä ollut minulle vierasta. Lukioiässä toimin useamman vuoden lastenhoitajana eri perheissä MLL:n kautta sekä hevostalleilla tallityttönä. Koko yliopisto-opiskeluaikani olin mukana työelämässä niin liikunnanohjaajana, promoottorina kuin freelancerina kirjoittaen artikkeleita lehtiin. Moni saattaa muistaa minut tiukkana ja tulisena ohjaajana niin AaltoAlvarilta kuin liikuntakeskus Kuntoportistakin, joissa olen työskennellyt vuosien ajan. Minulla on työelämässä ollut aina vahva kehittämisote, esimerkiksi liikunnanohjaaja-aikoinani kehitin osana opinnäytetyötäni Jyväskylän kaupungille Kilokaarti-konseptia, joka edelleen on toiminnassa. Myös erilaiset hankkeet ovat tulleet tutuiksi. Tunnen saavani itsestäni enemmän irti kun päivät ovat työntäytteisiä ja hektisiä. Jyväskylän kaupungille päädyin liikunnanohjaajaksi lähes samantien kun muutin kaupunkiin vuonna 2001. Kuntoporttiin ohjaajaksi ja yksilöliikunnan vastaavaksi päädyin vuonna 2004.

Kunta työnantaja on tuntunut jo perhetaustani vuoksi minulle luontaiselta ja mielekkäältä vaihtoehdolta. Tuntuu palkitsevalta tehdä työtä, jolla on vaikutusta kuntalaisten elämään ja arkeen palvelujen muodossa. Tällä hetkellä työskentelen Jyväskylän kaupungilla liikuntasuunnittelijana, jossa vastaan liikuntapalvelujen markkinoinnista, viestinnästä, kansainvälisistä suhteista sekä järjestöpalvelujen kehittämisestä.  Liikunnan asiantuntijaroolissa minulla on mahdollisuus vaikuttaa kuntalaisten liikuntatottumuksiin ja -harrastuneisuuteen yleisellä tasolla. Täysin vierasta ei yrittäjän elämäkään minulle ole, onhan puolisoni toiminut yksityisyrittäjänä yli kymmenen vuoden ajan eli perheemme on tottunut elämään ns. yrittäjän arkea. 

Meidän perhe

Perhe on elämäni peruskivi ja tärkein asia. Perheeseeni kuuluu rakas aviomieheni Hakan sekä tyttäremme Anni (s.2010), poikamme Aapo (s.2012) ja Martta Alisa (s.2016), joiden kanssa jaamme arkemme kodissamme Jyväskylän Äijlänrannassa.

Päivät ovat pitkiä, sekä minulla että ravintola-alalla toimivalla miehelläni on tällä hetkellä varsin työntäytteinen elämä. Toki tällä hetkellä elämämme pyörii pääasiassa lapsiemme ympärillä heidän tarpeet keskiössä. Lasten kautta on hyvin tutuksi tulleet erilaiset lapsiperheiden palvelut, kuten neuvolat, varhaiskasvatuspalvelut ja harrastusmahdollisuudet.

Elämme perheemme kanssa hyvin tavallista lapsiperheen arkea kotonamme. Minut löytää arkena yleensä kaupungin lukuisilta liikuntapaikoilta joko itse harrastamasta tai lapsia kuskaamasta. Vanhin tyttäreni Anni on ollut ihan pienestä pitäen aktiivinen liikkuja nauttien mm. taitoluistelusta ja yleisurheilusta. Keskimmäisen lapsemme Aapon kanssa vielä harrastusta haetaan, mutta tällä hetkellä kiinnostuksen kohteina ovat salibandy ja jääkiekko. Perheenä yritämme liikkua myös kohtuullisen paljon yhdessä, suosiossa ovat erityisesti Halssilan hiihtomaa, lukuisat ulkoluistelupaikat ympäri kaupunkia sekä tietysti AaltoAlvarin uimahalli. Äitinä kuitenkin hartain toive olisi opettaa lapset nauttimaan liikunnallisesta elämäntavasta, oli laji mikä tahansa.

Jyväskylä - kotikaupunkini

Jyväskylään muutettuani vuonna 2001 on sittemmin kaupungista muodostunut minulle tärkeä osa elämääni ja identiteettiäni. Muuttaessani tänne en ollut käynyt kaupungissa koskaan aiemmin enkä myöskään tuntenut yhtään paikallista asukasta. Nyt minun on vuorostaan vaikea kuvitella asuvani missään muualla, niin tärkeäksi asuinpaikaksi kaupunki on meille muodostunut.

Näiden vuosien aikana olen saanut muodostettua kaupunkiin omat verkostoni ja lähipiirini niin työni, opiskelujeni, harrastusten kuin lastemme avulla. Jyväskylä on kaupunki, jossa haluan perheeni kanssa elää ja lapseni turvallisesti kasvattaa. Vapaa-ajallani toimin aktiivisesti Jyväskylän Tanssi- ja Naisvoimisteluseuran toiminnassa mukana, vuodesta 2010 alkaen puheenjohtajan roolissa.

Olen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista niin kauan kuin muistan. Haluan vaikuttaa yhteisiin asioihin – koskivat ne ympäristöäni, itseäni, lähipiiriäni tai muita ihmisiä. Välittäminen, tasa-arvo sekä suvaitsevaisuuden ja oikeudenmukaisuuden puute yhteiskunnassamme ovat ajaneet minut mukaan yhä syvemmälle vaikuttamaan. Myös ympäristöasiat ovat lähellä sydäntäni. Asioihin vaikuttaminen vaatii sitoutumista. Politiikka on alusta alkaen tuntunut ns. mun jutulta.

Kunnallinen päätöksenteko on tullut minulle vuosien varrella hyvin tutuksi ja osaksi arkeani. Jyväskylän kaupunginvaltuustoon nousin ensimmäisellä kerralla heti ensi yrittämällä vuonna 2008 248 äänen turvin. Samantien tulin valituksi myös silloisen nuorisolautakunnan varapuheenjohtajaksi sekä maakuntavaltuutetuksi.

Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa tulin toisen kerran valituksi kaupunginvaltuustoon ja lautakuntatasolla jatkoin sivistyslautakunnassa varhaiskasvatuksen ja opetuksen puolen asioiden parissa. Olen saanut luottamusta vaikuttaa hyvinkin erilaisissa luottamustehtävissä kuten muun muassa Jyväskylän Energian hallituksen jäsenenä, Liikunnan ja Kansanterveydenedistämisssäätiö LIKESin hallituksen puheenjohtajana ja Keski-Suomen Liikunnan hallituksen varapuheenjohtajana.